fbpx

Familierådgivning

Familierådgivning til sammenbragte familier kan være det, der gør forskellen for jer. Med min rådgivning til par i sammenbragte familier bliver I klædt på til at håndtere jeres konflikter konstruktivt, så ikke de overskygger kærligheden og trivslen i familien. Det er ikke let at leve i en sammenbragt familie. Mange ender også med at gå hver til sit igen. Det er trist for sådan behøver det ikke være.

Familierådgivning til sammenbragte familier

Janne Leth Førgaard
Familierådgiver for sammenbragte familier & forfatter til Førstehjælp til ekstramødre

 

Troede I, at jeres kærlighed ville løse problemerne af sig selv?
Så er I landet det helt rigtige sted. Jeg kan hjælpe jer.

 

✓ Føler I jer begge misforståede og undrer jer over, hvorfor I ofte ender i de samme opslidende diskussioner og fastlåste konflikter, når I en gang var så gode sammen?

✓ Er I uenige om opdragelse og bliver frustrerede over måden jeres partner opdrager eller blander sig i barnets opdragelse.

✓ Uanset hvor mange kameler, I sluger og hvor mange kompromiser I indgår, så føles det som om, at det (stadig) ikke er godt nok. Din partner er i hvert fald ikke tilfreds, kan du se, høre og mærke.

✓ Barnets mor, eks’en. Selv om hun ikke er fysisk tilstede hjemme hos jer, hænger hun som et spøgelse over jer. Som ekstramor føler du måske, at barnets far ikke sætter foden ned overfor eks’en. Som barnets far føler du dig måske som jaget vildt, en lus mellem to negle.

Resultatet er, at jeres hverdag er præget af konflikter, så I ikke længere kan mærke kærligheden.

 

Det føles som om kærligheden er forsvundet.
Som om, der kun er problemer tilbage…

 

Mange familier kommer til mig, fordi konflikter, diskussioner og uenigheder dominerer hverdagen og overskygger kærligheden.

Det føles som om kærligheden er forsvundet. Det går ud over jeres trivsel, jeres indbyrdes relation og jeres parforhold.

Det føles som om I står i hver sin lejr og kun har udsigt til et langt kompromis, som ingen af jer rigtigt kan se, jer selv i.

Situationen og stemningen er fastlåst. I ved ikke, hvad I skal gøre og håber egentlig bare på, at tingene løser sig af sig selv. Eller at den anden på et tidspunkt ”kommer til fornuft”.

Faktisk er I blevet utroligt gode til ikke at snakke om det, der skaber distancen imellem. Alt det usagte ligger som en mørk sky over jeres parforhold. Æv.

 

Hvorfor er det så svært at leve i en sammenbragt familie?

 

Det er svært at leve i en sammenbragt familie, fordi der er nogle indbyggede interessekonflikter, som de fleste ikke kender til, overser eller undervurderer betydningen af. Den sammenbragte familie er underlagt nogle særlige præmisser, som I er nødt til at forstå og navigere efter. Mit gæt er, at I læser med nu, fordi det netop er de præmisser, der spænder ben for jeres kærlighed.

✓ Det, der startede så godt, er blevet så svært. I ved ærlig talt ikke helt hvorfor. I et sort øjeblik får det jer til at tvivle på jeres kærlighed.

✓ I ser vidt forskelligt på tingene og forstår, oprigtigt talt ikke, hvorfor den anden tager det sådan på vej. Som barnets far føler du måske, at din partner overvåger dig og har mange meninger om, hvordan du skal være far for dit barn og sige fra overfor barnets mor. Som ekstramor føler du måske, at din partner vælger de nemme løsninger for at please barnet og barnets mor.

✓ I ved ikke, hvordan I skal løse konflikterne, så I veksler mellem at vende det blinde øje til, lade stå til eller give op.

Med andre ord mangler I konkrete råd, konstruktive retningslinjer og klare redskaber, der er brugbare i hverdagen, så I minimerer konflikterne og håndterer de konflikter der er konstruktivt.

 

De to klassiske misforståelser,
når det kommer til trivslen i sammenbragte familier

 

Den absolut allerstørste misforståelse i sammenbragte familier er, at andre skal ændre sig, før du kan have det godt.
Det er slet og ret forkert.

En myte på niveau med verden er imod dig.

Selvfølgelig er det nemmere at være dig, når andre gør, som du gerne vil have og kan lide dig.
Selvfølgelig er det det. Det er soleklart.

Men om andre gør, som du vil have, er du ikke herre over.
Om andre forsøger at gøre livet surt for dig, er du desværre heller ikke herre over.

Det, du til gengæld er 100 % herre over er, hvordan du vælger at gå til situationen og til personen.
Heri ligger hele forskellen. Og lykken. Jo. Den er god nok, det gør den.

Den anden misforståelse er, at I alle sammen skal være glade hele tiden. Det bunder i et (urealistisk) ønske om, at der ingen (interesse)konflikter er. Det er der. Så hvordan tackler I dem?

Forsøger I at undgå konflikterne eller måske at udskyde dem? Eller undervurderer I betydningen af dem?

Uanset, hvordan I griber det an, kan jeg love jer en ting; konflikter kan ikke undgås. Højst udskydes. De har en kedelig tendens til at vokse sig større, når vi udskyder dem. Det er nok også derfor, du læser med her.

Den gode nyhed er, at konflikter ikke skal undgåes. De skal håndteres konstruktivt.

Alle kan lære at løse konflikter konstruktivt – uden at gå på (for meget) kompromis med sig selv. Det er ikke svært, når først du ved hvordan. Ingen hokus pokus eller trylleformularer, men derimod 3 enkle trin, der hjælper jer med at minimere og løse jeres konflikter. De trin deler jeg naturligvis med jer i rådgivningen.

 

Hvis I fortsætter, som I gør nu, kan det blive dyrt.
Ikke alene menneskeligt, men også økonomisk

 

Når vi ikke trives i vores privatliv, har det store konsekvenser. Ikke kun for den enkelte, men også for familien som helhed. Og for samfundet. Det skønnes, at godt 37 procent af den danske arbejdsstyrke årligt rammes af en personlig krise. Ifølge tal fra den faglige organisation Lederne, så koster fraværet på de danske arbejdspladser hvert år 55,7 milliarder kroner, hvoraf arbejdspladserne selv betaler 41 milliarder.

For hver eneste dag, hvor du og I ikke tager jeres trivsel alvorligt, koster det på den menneskelige konto. Og på sigt muligvis hundredetusindvis af kroner på bodeling, skilsmisse, advokatsalær, etablering af nyt hjem igen og deslige.

Måske går I allerede rundt med mere eller mindre konstant ondt i maven og den her dårlige samvittighed over, at I egentlig burde få gjort noget ved jeres situation. I ved, det er ikke holdbart for jer at ignorere tingenes tilstand, ej heller jeres anstrengte relation. 

 

Hvad der ofte sker, når I selv prøver at løse problemerne

 

Måske bliver I enige om, at det her ikke kan fortsætte. I er nødt til at tage en snak. Der skal andre boller på suppen nu. I afsætter tid til at snakke. I går i gang, men inden I får set jer om, er snakken kørt helt af sporet. Konflikten er optrappet. Fastlåst. Øv altså. Det var ikke det, I ville. Alligevel endte I der. Igen. Øv. Av.

Hvis I har prøvet at løse problemerne selv uden held, så kender I alt til den opgivenhed, der følger med. Tvivlen, der sniger sig ind. Håbløsheden, der melder sig på banen.

Hvordan er det kommet hertil?
Så svært kan det vel for helvede heller ikke være?
Det ser da ud til, at andre løser deres problemer selv?
Vi elsker jo hinanden og har det så godt, når børnene ikke her?

Når noget er svært, er det ikke usædvanligt at give den anden skylden.

Når I ikke ved, hvordan I skal løse jeres konflikter, er det fristende at placere problemet eller skylden hos den anden. Når noget bliver svært, økonomiserer vi med vores egne ressourcer og placerer derfor konflikter og problemer uden for os selv. Ovre i og hos den anden. Så kan vi lidt bedre selv være i det, fordi det er den anden, der er problemet….

Det løser bare ikke jeres konflikt. Tværtimod.

 

Det burde vel ikke være nødvendigt med rådgivning?

 

Måske er I, efter mange tilløb, kommet frem til, at I er nødt til at tale med nogen om jeres konflikter. Det googler vi. I har søgt løs på parterapeuter, familierådgivere, mirakelmagere, you name it. Problemet er, at det er uoverskueligt at vide, hvem I skal vælge. Har I søgt på ”parterapi København” præsenterer Google ca. 175.000 resultater. Hvem skal I vælge?

I vil ha’ nogle råd, retningslinjer og redskaber, der virker i hverdagen.

Ikke alt muligt udenoms snik-snak, hokus-pokus eller føle-føle ting. Konkrete handleplaner, der kaster målbare resultater af sig. Det er det, I vil have. Det er det, I har brug for.

I vil have en rådgiver, der

✓ forstår jer og jeres konflikter.
✓ kan leve sig ind i jeres situation.
✓ ved præcis, hvordan det er at være jer
✓ der kan fortælle jer direkte, uden omsvøb, hvad det er I skal gøre.
✓ der kommer med konkrete råd, retningslinjer og redskaber I kan bruge i jeres hverdag og i jeres liv.

 

Den egentlige grund til, I ikke kan løse konflikterne uden hjælp

 

Måske er I et af de par, der allerede har brugt tid og penge på parterapi eller anden hjælp, men stadig sidder tilbage med følelsen af ikke rigtigt at være kommet videre eller i mål.

Måske lød det rådgiveren sagde brugbart, da I sad der. Nu er I hjemme  igen og i tvivl om, hvad betød det, at du og I skulle gøre?
Eller måske var det lidt uklart for jer, hvad rådgiveren mente, I kunne gøre?

Grunden til I ikke kan løse konflikterne uden hjælp er, at I er kørt fast i hver jeres spor. I stedet for at køre samme vej, føles det som om I drøner i hver sin retning længere og længere væk fra hinanden.

En anden grund til, I ikke selv kan løse konflikterne er, at I ikke tager højde for de interessekonflikter, der er en uundgåelig del af livet i den sammenbragte familier. De konflikter kan I ikke komme uden om. Det svarer til at håbe på, at I kan komme udenom mandag efter søndag.  Interessekonflikterne er uundgåelige. Det er mandag efter søndag i øvrigt også.

Den gode nyhed er, at I ikke behøver at undgå konflikterne.
I kan faktisk gå direkte ind i dem på en konstruktiv måde, så det, der føles fuldstændigt fastlåst og umuligt at se en vej ud af, bliver løst op. I min rådgivning viser jeg jer hvordan, sådan så I (igen) kan trække vejret og mærke kærligheden til hinanden.

 

Forestil jer, hvordan ro, overskud og kærlighed igen fylder mest

 

Forestil jer lige, hvor fedt det ville være, at :

✓ I kan gå ind i konflikter uden at få ondt i maven og uden at føle, at I må gå på kompromis med jeres inderste værdisæt.

✓ I har en forståelse for – og accept af – jeres forskellige opfattelser og oplevelser. I oplever virkeligheden forskelligt og det er ikke et problem.

✓ I kender og forstår, de præmisser og interessekonflikter, der gør sig gældende i en sammenbragt familie. I kender de mekanismer, der går i gang – og I ved, hvad I skal gøre.

✓ I kan rumme og anerkende den andens synspunkt, selv om I, i udgangspunktet, er uenige.

✓ I bliver bedre til at sætte grænser hver især, så I undgår at føle jer løbet over ende

✓ I får mere overskud og glæde i hverdagen

Resultatet er, at I får mere ro i jeres hoveder, mere glæde og overskud i hverdagen, så kærligheden igen bliver det bærende element imellem jer. Resultatet er også, at I styrer jeres konflikter, så de ikke styrer jer.

 

En konkret handleplan, og upartisk rådgivning
– også efter samtalen er afsluttet

 

Oftest er det kvinden, der kontakter mig, når et par har brug for hjælp til at tackle deres udfordringer. Nogle mænd er derfor bekymrede for, om jeg mon vil være på kvindens side. Det er jeg ikke. Jeg er ikke på nogens side.

Jeg er en neutral, upartisk rådgiver, der fokuserer på at bringe det bedste frem i jer begge og i jeres indbyrdes relation. På den måde kan du sige, at jeg er på relationens side.

Det er vigtigt for mig, at manden også føler sig komfortabel med valget af rådgiver, og at han har mulighed for at danne sig et indtryk af, hvem jeg er og hvordan jeg arbejder, inden beslutningen om rådgivning bliver endeligt truffet. Derfor har jeg lavet en introduktion med svar på de oftest stillede spørgsmål fra par. Den modtager I automatisk, når du booker en afklarende telefonsamtale.

Det jeg kan tilbyde jer er:

✓ Rådgivning, der gør jer i stand til at nedtrappe jeres konflikter.

✓ Konstruktivt og letanvendeligt feedback på jeres indbyrdes kommunikation.

✓ At sætte fokus på alt det, I allerede gør, der virker godt for jer samt forslag til, hvad I også kan tilføre.

✓ Perspektiver og spørgsmål, der ​får jer til at tænke (konstruktivt) over tingene.

✓ Konkrete ord, sætninger og formuleringer I kan bruge, når I ser meget forskelligt på tingene.

✓ Afgørende viden om de dynamikker, interessekonflikter og præmisser, der er i alle sammenbragte familier.

✓ En konflikthåndteringsmodel i 3 enkle trin

✓ Handleplaner, så I selv kan arbejde videre med tilgangen og tankegangen derhjemme.

✓ Råd, retningslinjer og redskaber, der er nemme at bruge i en hektisk hverdag.

Et solidt fundament at stå på og fælles fodfæste er det, vi arbejder hen imod. På den måde kommer I til at stå stærkt sammen og hver for sig.

Vi vil gerne høre om parrådgivning og booker en gratis afklarings-samtale for at høre om vores muligheder

 

Parrådgivningsforløb til sammenbragte familier
Råd. Retningslinjer. Redskaber.

 

Med et parrådgivningsforløb får I altid:

✓ En opstartsmail med spørgsmål, som I svarer på og sender retur til mig inden første session.

✓ Sessioner med tid nok. Det er vigtigt for mig, at der er tid til jer begge.

✓ Konkrete råd, retningslinjer og redskaber, I kan gå direkte hjem og bruge i jeres hverdag.

✓ En handleplan der skræddersyet til jeres udfordringer – og som er lige til at gå til.

✓ En oversigt over de vigtige forskelle på kernefamilier og sammenbragte familier.

✓ Mulighed for at betale i månedlige rater.

 

Det store forløb (8½ times sparring med jer i fokus)

 

✓ Opstartsmail med spørgsmål, der skyder jeres forløb godt i gang

✓ 5 sessioner á cirka 90 minutter.

✓  Mailsparring under hele forløbet

✓ En særskilt afslutningssession á cirka 60 minutter, hvor vi samler op på jeres forløb og proces.

Mailsparring under hele forløbet. Det virkelige arbejde for jer står mellem sessionerne, hvor I øver jer i – og ændrer – de ting, vi har snakket om. Løber I sur i det, kommer I i tvivl eller vil I spørge om noget mellem sessionerne, er jeg aldrig længere end en mail væk. Senest 48 timer (lørdag-søndag undtaget) efter jeres mail er landet i min indbakke, modtager I et svar fra mig. Når jeg lover, at I har rådgivning ved hånden mellem sessionerne, mener jeg det.

Lydfil om konflikthåndtering, som I kan lytte til mellem sessionerne og dermed få konflikthåndteringsmodellen endnu mere ind under huden. Med lydfilen følger også en oversigt over de 3 enkle trin, som modellen består af.

Lydfil om forskellen på mænd og kvinder, som I kan høre sammen eller hver for sig mellem sessionerne. Hertil hører en handleplan, som jeg anbefaler, at I arbejder med samt en oversigt med 3 konkrete fif I kan bruge med det samme.

Lydfil om parforholdet og kærlighedssprog, som I kan høre sammen eller hver for sig. Hertil hører et arbejdsark, som jeg anbefaler, I arbejder med mellem sessionerne, så I kan blive endnu klogere på jer selv og hinanden.

Oversigt over vigtige forskelle på kernefamilier og sammenbragte familier.

Oversigt over 10 fordele ved den sammenbragte familier.

Oversigt over 10 udfordringer, der er i alle sammenbragte familier – som I med fordel kan være opmærksom på.

 

Det lille forløb (5½ times sparring med jer i fokus)

 

✓ Opstartsmail med spørgsmål, der skyder jeres forløb godt i gang

✓ 3 sessioner á cirka 90 minutter.

✓ En særskilt afslutningssession á cirka 60 minutter, hvor vi samler op på jeres forløb og proces.

Lydfil om konflikthåndtering, som I kan lytte til mellem sessionerne og dermed få konflikthåndteringsmodellen endnu mere ind under huden. Med lydfilen følger også en oversigt over de 3 enkle trin, som modellen består af.

Oversigt over vigtige forskelle på kernefamilier og sammenbragte familier

 

Lad os sammmen afklare, om det er noget for jer.
Det koster ikke en krone.

 

Alle mine familierådgivningsforløb starter med en uforpligtende, afklarende samtale, så lad os få den i kalenderen. Her forklarer jeg alt om forløbene og priserne. Alle mine forløb kan betales i rater.

Typisk er det kvinden, der kontakter mig. Det er så fint, jeg sender nemlig et link til en side, som jeg vil bede dig dele med din bedre halvdel. På den måde har I samme grundlag for at træffe en beslutning om et eventuelt samarbejde med mig, selvom jeg kun har talt med den ene af jer indledningsvist. Det må være fair, synes jeg.

 

Vi vil gerne høre om parrådgivning og booker en gratis afklarings-samtale for at høre om vores muligheder

 

Det her er ikke kun mit arbejde.
Det er også mit privatliv.

 

Jeg bruger mine råd, retningslinjer og redskaber hver dag i min egen sammenbragte familie, det betyder, at jeg selv har hånden på kogepladen. Jeg ved ikke kun, hvad der – i teorien – virker. Jeg bruger det selv i praksis. Hver dag.

Kort sagt, så hjælper jeg sammenbragte familier med at finde sig til rette i den komplekse familiestruktur en sammenbragt familie er.

For at kunne gøre det har jeg bl.a. uddannet mig til life & business coach, stepfamily coach fra Stepfamily Foundation (NYC), shadow facilitator og familierådgiver. Jeg er desuden forfatter til en bog, der særligt henvender sig til ekstramødre; Førstehjælp til ekstramødre.

Som person og rådgiver har jeg et stort fokus på løsninger, der er enkle at bruge i hverdagen. Konkrete råd, der virker i praksis.

Jeg bor sammen med min mand, der har to børn fra to tidligere forhold. De er født i henholdsvis 1992 og 1998. Sammen har vi to børn, der er født i 2004 og 2005.

 

Det siger andre om parrådgivningen til sammenbragte familier

 

Om forløbet siger C & U:
“Vi valgte et forløb hos Janne, fordi vi kunne se, at hun havde en praktisk og løsningsorienteret tilgang til rådgivning. Da vi startede, var særligt C frustreret over den måde tingene var på herhjemme. Det vigtigste vi har fået med, er en forståelse for hinanden og en justering af vores forventninger og kommunikation, og det har gjort en stor forskel.

Vi er meget tilfredse med forløbet og giver det 10 hjerter ud af 10″ (juli 2020)

 

***

 

Om forløbet siger Ann-Sofie og Allan:
“Grunden til vi valgte et forløb var, at vi følte en form for afmagt og frustration, som vi havde svært ved at finde ud af, hvordan vi kunne komme videre med. Vi valgte Janne efter den indledende telefonsamtale, da hun var ærlig, virkede meget professionel og gav sig god tid til samtalen. Vi oplevede en god kemi.

I forløbet har vi fået en indsigt i vores udfordringer og der er blevet sat ord på flere af vores tanker. Det er bare ikke nemt at være i en sammenbragt familie, når der skal tages hensyn til mange forskellige interesser. Vi har været glade for Jannes nærvær og åbenhed over for os. At høre om andre virkelige situationer hjælper på forståelsen og viser, at man ikke er alene med sine bekymringer. Vi er også glade for, at der ikke er blevet taget parti og begge er blevet hørt. Vi har følt os trygge og ikke været bange for at sige noget højt.

Vi giver forløbet 9 ud af 10 hjerter” (april 2020)

***

 

Om deres forløb siger Diana og Ronnie:

“Vi var nået til et punkt i vores forhold, efter et mindre godt år, hvor vi indså at vi måtte gøre noget anderledes, end hvad vi hidtil havde gjort, da vi stadig stod med en masse uforløste problemstillinger. Vi vidste, at vi ville være sammen, vi vidste bare ikke, hvordan vi skulle få det til at fungere.

Vi valgte et forløb hos Janne, fordi vi begge havde hørt hende til et foredrag og følte at hun vidste, hvad hun snakkede om. Hun forholdte sig objektivt ift. vores problemstillinger, og i det hele taget føltes det bare naturligt og behageligt at snakke med hende.
Det der har betydet mest for os i samarbejdet med Janne er, at vi begge har fået luft for nogle frustrationer og havde en 3. part ind over, som så objektivt på tingene og havde forslag og redskaber til, hvordan vi kunne gribe det an fremover. Derudover følte vi, at Janne havde en masse viden og kunne sætte sig ind i de følelser vi hver især stod med.

Vi giver forløbet 10 ud af 10 hjerter, fordi vi hver gang gik derfra med optimisme og fornyet håb for vores forhold.” (December 2019)

Vi vil gerne vide mere om parrådgivning og booker en gratis afklarings-samtale her

 

Virker det?

 

Jeg ved, at jeg kan hjælpe jer med at navigere i det følelsesmæssige kaos, der følger med en sammenbragt familie. Jeg ved, at I kan lære at sige fra på en kærlig måde, og at I kan få glæden og overskuddet tilbage i jeres familieliv, i jeres parforhold og ikke mindst inde i jer selv hver især. Det kræver naturligvis en indsats.

Det, jeg tilbyder, er ikke et quickfix. Desværre. Det er reelle råd, retningslinjer og redskaber, der virker. Det ved jeg, ikke kun fra andre familier, men også fra min egen.

Det kræver selvfølgelig, at I tager rådgivningen alvorligt, eksekverer på jeres handleplaner mellem sessionerne, at I møder op til hver session og deltager aktivt i vores samtaler gennem hele forløbet. Gør I det, vil I også opleve ændringer og resultater.

Vi vil gerne vide mere om parrådgivning og booker en gratis afklarings-samtale her