fbpx

Ville det ikke være fedt, hvis der var en opskrift på det dejlige ekstramor-liv?
En opskrift, du kunne følge slavisk et trin ad gangen for så til sidst at komme i mål?

Der er ikke desværre en opskrift, når det kommer til mennesker og følelser. Alligevel vil jeg gerne give dig det tætteste, jeg kan komme på opskriften på et dejligt ekstramor-liv. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at leve et dejligt ekstramor-liv, hvor kaos, konflikter og kompromiser ikke vælter dig helt af pinden. Det kan det. Blot kræver det to ting. Den ene vil jeg give dig i dag. Den anden vil jeg hjælpe dig med.

For at leve et dejligt ekstramor-liv kræver det som sagt to ting;

1) At du kender til ‘opskriften’ bag et dejligt ekstramor-liv, den får du af mig lige om lidt
2) At du holder et knivskarpt fokus, jeg hjælper dig på vej, men resten er op til dig

 

Ekstramor-rollen og præmisserne

 

Du er nødt til at vide, at der er nogle præmisser, der følger med rollen som ekstramor. Du ved nok, hvad en præmis er. Ikke desto mindre ridser jeg det lige op her:

Præmis:
Gældende forhold som nogen har fastsat, og som man må indordne sig under.
[Kilde: Ordnet.dk]

En præmis er noget, der ikke står til at ændre og som man må indordne sig under.
Eksempelvis, at manden har et barn fra tidligere. Det er åbenlyst, at han har et barn, ellers var jeg jo ikke ekstramor, tænker du måske.

Ja.

Alligevel går mange ekstramødre rundt og ønsker, at han ikke havde. Men det har han. Det er en præmis. Som du må indordne dig under. Du bliver derfor nødt til at tage udgangspunkt i den virkelighed, der er din. Sorry, ingen urealistiske ønske-scenarier her.

 

Ekstramor-udfordringerne

 

Livet som ekstramor byder på udfordringer. Bevares, det gør livet for alle. Men med livet som ekstramor følger der lidt flere udfordringer end for ikke-ekstramødre. Det er en præmis.

Er det retfærdigt?
Nej, det er det da ikke.

Livet er ikke retfærdigt. Her er tricket – opskriften – at tage udgangspunkt i virkeligheden. Hvad er det for en præmis, du har med at gøre.

Det er uhyre vigtigt, at du deler dine udfordringer op i 2 kategorier. Hver gang du står over for en udfordring, stor som lille, skal du stille dig selv dette altafgørende spørgsmål:

Er denne udfordring indenfor eller udenfor min kontrol?

Det er altafgørende – og opskriften på et dejligt ekstramor-liv – at kunne skelne de to typer udfordringer fra hinanden. Alle udfordringer kan håndteres, men sandelig ikke på samme måde. Der er en verden til forskel på, hvilket værktøj, du skal have frem, når udfordringen en henholdsvis indenfor og udenfor din kontrol.

 

Ekstramor Hjerter

 

Hvis du hiver værktøjet til udfordringer, der er indenfor din kontrol frem, og gør klar til at bruge på udfordringer, der er uden for din kontrol, svarer det til, når du skal banke et søm i væggen, at du hiver dit strygejern frem i stedet for din hammer. Det giver ingen mening.

[..Altså lige bortset fra dengang det gjorde for mig. Jeg var netop flyttet ind i min nyindkøbte lejlighed og VILLE have billeder på væggene den aften. Da jeg ikke havde en hammer, vurderede jeg, at strygejernet kunne udgøre et alternativ. Det kunne det også. Men optimalt var det ikke. Og det er jo nok ikke den situation, du står i lige nu..]

 

Opskriften på et dejligt ekstramor-liv ♥

 

Den første og vigtigste ingrediens i opskriften på et dejligt ekstramor-liv er altså evnen og viljen til at se, hvilken slags udfordring, du har med at gøre.

Når du ved det, ved du også, hvad du kan gøre.
Når du ved, hvad du kan gøre, bliver du ikke lige så overvældet.
Når du ikke bliver overvældet, kan du bedre tage det roligt.
Når du tager det roligt, synes du ekstramor-livet er dejligere.

 

Den typiske ekstramor-fejl du begår
– selvom du kender forskel på udfordringerne

 

Selv om du ved, at udfordringer skal deles op i to kategorier, og at du skal håndtere dem forskelligt, så kommer du alligevel til at ryge i med begge ben og ville håndtere de udfordringer, der er udenfor din kontrol på en måde, som de ikke kan håndteres på, hvis det skal føre nogle steder hen. Det er træls. For du kommer ingen vegne, blot vokser dine ekstramor-frustrationer.

Det er i hvert fald noget af det, ekstramødrene og jeg bruger tid på at kortlægge og ændre i deres personlige rådgivningsforløb. Spild ikke dine ekstramor-kræfter på en uhensigtsmæssig tilgang til dine udfordringer. Det er spild af gode ekstramor-kræfter. Mit bud er, at de ekstramor-kræfter er bedre brugt et andet sted.

 

Fokuser på ekstramor opskriften

 

Fokus på opskriften

 

Når du kender opskriften gælder det om at holde fokus. Men der er faktisk et trin før fokus. Nemlig beslutnings-trinnet. Du skal have truffet en beslutning om, at det er det, du gør. Du holder fokus.

Du forholder dig til din præmis. Ingen urealistisk ønsketænkning. Hardcore fokus på virkeligheden. Virkeligheden kan godt nappe lidt i hjertet fra tid til anden. Men på den lange bane er det virkelig rart at (for)holde sig til virkeligheden, som den udspiller sig for øjnene af dig.

Opskriften på det dejlige ekstramor-liv i punktform:
1) Der er 2 slags udfordringer – vær opmærksom på, hvilken slags, du står med
2) Træf en beslutning om at holde dit fokus skarpt

At holde fokus og hive det rette værktøj frem er noget af det ekstramødrene, sammen med mig, bruger en del tid på at blive superskarpe til i mine personlige rådgivningsforløb. For en ting er, at du er superskarp til at se om udfordringerne er indenfor eller udenfor din kontrol. En helt anden ting er at vide, hvad du så reelt skal gøre. Det er præcis det, jeg lærer dig i mine personlige rådgivningsforløb. Når du er god til det og når dit fokus er knivskarpt, så bliver det så meget lettere at være ekstramor. Med et konstruktivt fokus oplever ekstramødrene derfor, at de lever et dejligt ekstramor-liv i den sammenbragte familie. Et konstruktivt fokus er nok i virkeligheden det tætteste, jeg kan komme på opskriften på et dejligt ekstramor-liv.

Vil du løbende modtage ideer, input og inspiration til et dejligt ekstramor-liv, så tilmeld dig mit nyhedsbrev herunder, herefter lander det hele direkte i din indbakke uden du behøver at gøre mere.

 

Kærligst
Janne

 

kontakt familierådgiver Janne Førgaard

Familierådgiver Janne Førgaard

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du det kontroltab det er at være ekstramor

 Få overblik over hvad du må som ekstramor

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail