fbpx

I aftensolens stråler nød min gode veninde, Isabel, og jeg en snak om at være i 40’erne med alle de op- og nedture, livet byder på som mor, for mit vedkommende også som ekstramor, og som menneske i det hele taget.

Vi gjorde status over vores respektive liv og om, hvad det vil sige at være lykkelig og hvornår er vi egentlig det? Ofte ser det jo ud til, blandt andet på Facebook, at andre er lykkelige og at alt er godt. Det ved vi jo inderst inde godt ikke er helt rigtigt – ikke hele tiden i hvert fald.

Alligevel er det så let at kigge på sig selv, sit eget liv og henfalde til modløshed, fordi vi selv, børnene, huset, manden,  ikke nødvendigvis er, som i de glitrende magasiner og på Facebook. Vi sammenligner os med andre og blive utilfredse.

Isabel fortalte, at hendes far havde lært sig at være tilfreds. Og det vakte virkelig genklang hos både hende og jeg. At være tilfreds. Med sig selv. Med livet. Med det, som er.

I følge den danske ordbog betyder at være tilfreds:
– Give sig til fred
– Ophøre med krig og overgå til fredelige tilstande

Der står endvidere, at betydningen er:
Glad for eller har affundet sig med noget, og som ikke forlanger, forventer eller ønsker mere

‘Lykken vs tilfreds’
Jeg tror på, at lykken kommer glimtvis OG at vi kan vælge at være tilfredse hver dag. Vælge at få det bedste ud af hver dag. Sørge for, at den tæller. Også de dage, især de dage, hvor tingene ikke går, som vi ønsker.

Paradoksalt nok, ender det med, at vi i jagten på lykke, bliver utilfredse i stedet for at værdsætte det, vi har. Jo mere tilfreds du er, jo mere vil du også opleve lykkelige øjeblikke. Som ekstramor er der mange faktorer, der kan sætte en kæp i hjulet for både lykke og tilfredshed. Derfor kræver det en beslutning fra din side; hvad vil du fokusere på og hvornår er du tilfreds?

En ting jeg virkelig har lært og forstået er, at vi IKKE kan ændre på andre og den måde, de opfører sig på. Men vi kan ALTID ændre vores egen måde at håndtere tingene på. Og det er virkelig en lettelse, når vi forstår det. Jeg siger ikke, det er let at ændre på sig selv. Men jeg siger, at det er rigtig rart at have muligheden, eller valget, om du vil.

Lykken i glimt
I går, den 2. august, havde Søren og jeg bryllupsdag. 11 år er det allerede blevet til. Om vi har været lykkelige i alle årene tænker du måske?

Der har været medgang, der har været modgang.
Der har været glæde, der har været tårer.
Der har været fælles forståelse, der har været en dyb undren.
Der har været uendelig glæde, der har været stor afmagt.
Der har været tilfredshed, der har været utilfredshed.
Der har været stor enighed, der har været dyb uenighed.
Der har været lykkelige øjeblikke, der har været ulykkelige øjeblikke.

Men der har altid været kærlighed, omsorg og respekt.

Lykkefølelsen kigger også forbi mig fra tid til anden. Et nyligt eksempel er, da vi i sidste uge sad på Bellevue strand kl. 04.45 for at se solen stå op af havet. Det var et lykkeligt øjeblik og resten af dagen var jeg tilfreds.

Spørgsmål til selvrefleksion:
Hvordan ville dit liv ændre sig – her og nu – hvis du var tilfreds med det, der er?

Tilfredse hilsner
Janne

Solopgang

Rådgivning til ekstramødre og sammenbragte familier

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du egne og andres forventninger til dig som ekstramor

Sådan får du din partner på banen uden (for mange) konflikter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail