fbpx

Har du hørt om matchere og mismatchere – også kaldet ja-mennesker og nej-mennesker?

Det havde jeg ikke, før jeg tog min coach uddannelse hos Sofia Manning, hvor jeg blev præsenteret for begrebet matchere og mismatchere.

Det har fået en afgørende betydning for forståelsen af andre, og helt personligt, min ene datter og min mand. Fordi de er anderledes end mig. Og jeg er anderledes end dem. De er mismatchere og jeg er matcher.

Mismatchere:
Ca. 30 % af befolkningen er mismatchere. Som det ligger i ordet – tænker de modsat. Når de bliver præsenteret for noget, tænker de som det første:

Nej – hvad kunne være anderledes og/eller jeg er ikke enig.

Derfor kaldes de også nogle gange ’Nej-mennesker’. De trives med at se forskelligheder, med at ’mismatche’ og foreslår derfor ofte, at tingene skal være anderledes, spørger om vi kan gøre det modsatte eller om vi kan gøre mindre eller mere af en ting. Altså ofte det modsatte af det, der er foreslået. 

Matchere:
Ca. 70 % af befolkningen er matchere. Det ligger lidt i ordet, at de er enige. De matcher. De tænker som det første:

Ja, jeg er enig og hvordan kan jeg bruge det i min dagligdag.

Derfor kaldes de også ’Ja-mennesker’. De siger og tænker i stil med; Ja, det er en god ide. Hvor er det, jeg allerede kender det fra. Hvordan kan jeg bruge det?

Sådan spotter du det:
Udover selve sproget – det vil sige ’ja’ og ’nej’ tendensen, kan det også ses på personens attitude og kropssproget. Mismatchere har en tendens til at være lidt mere lukkede i kropssproget, de venter på at blive overbevist.

Det ene er ikke bedre eller værre end det andet. Det er ikke bedre at være mismatcher end matcher. Og det er ikke bedre at være matcher end mismatcher. Det er to forskellige måder at være i verden på. Derfor er du nødt til at kommunikere på to forskellige måder alt efter, hvem du står overfor.

Tip til at kommunikere med mismatchere:
Brug omvendt psykologi og giv muligheder;
Jeg tror ikke, at du kan nå at få jakken på til vi skal afsted.

Stil åbne spørgsmål;
Vil du helst børste tænder eller frisere håret først

Tip til at kommunikere med matchere:
Mismatchere kan med fordel spørge sig selv om det er nødvendigt og relevant at sige NEJ lige nu – og måske spørge sig selv – skal det her siges højt af mig NU?

Mismatchere kan i stedet for kun at sige nej, komme med et alternativ. Brug ordet OG i stedet for MEN: Det lyder spændende OG det får mig til at tænke på om vi kan…

Mismatchere kan med fordel fortælle matchere, at de bliver motiveret af udfordringer og åbne spørgsmål: Jeg tror ikke, at du kan nå at…. i dag. (Så vil mismatcheren føle sig udfordret og skal nok få det gjort)

Så sidder du  med følelsen af, at dit ekstrabarn altid er på tværs, er han/hun måske bare i virkeligheden mismatcher.

God fredag
Janne

Rådgivning til ekstramødre og sammenbragte familier

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du egne og andres forventninger til dig som ekstramor

Sådan får du din partner på banen uden (for mange) konflikter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail