fbpx

Gør det lettere for alle i den sammenbragte familie i 2020

En af de ting, der udfordrer mange ekstramødre, er det uvisse råderum i forhold til ekstrabarnet. Hvor, hvordan, hvornår og hvor meget må du påvirke ekstrabarnets adfærd og ageren. Desværre findes der ikke et entydigt svar. Det er en balance. En hårfin balance faktisk, der til dels er afhængigt af, hvordan barnets far ser på tingene. Det anbefaler jeg, at I sammen finder ud af.

Jeg tror på, at det er bedst for alle i en sammenbragt familie at have nogle fælles regler og rammer, nogle principper, at navigere ud fra. Det føles rart og giver tryghed at vide, hvad andre forventer af dig, ligesom det er rart at vide, hvad du kan forvente af andre.

Med familieprincipper gør I det lettere for alle (især for ekstramoren) i husstanden, fordi I aktivt tager stilling til, hvilken slags familie I har lyst til at være. Og fordi I hver især ved, hvad I kan forvente.
Sådan gør I:
Afsæt tid til, at I voksne får kigget på og ikke mindst talt om, hvilke principper I gerne vil have hos jer. Tag en snak om, hvad der er okay hos jer, og hvad der ikke er okay.

I er velkomne til at hente inspiration i familieprincipperne hjemme hos os:

#1  Vi siger hej, når vi kommer hjem
#2  Vi siger farvel, når vi går
#3  Vi svarer, når vi bliver spurgt
#4  Vi rydder op efter os selv
#5  Vi taler pænt til og om hinanden

Jeg anbefaler, at I finder frem til 5-7 familieprincipper, som I skriver ned og hænger synligt for alle – eksempelvis på køleskabsdøren. Kan barnet ikke selv læse endnu, kan I benytte jer af billeder eller tegninger.

Bak hinanden op i at efterleve principperne, og sig aldrig hinanden imod, når ekstrabarnet (eller andre børn) hører det.

Og ja, det kan ske, at den ene voksen (oftest barnets far) ser gennem fingre med, ignorerer eller glemmer et princip. Her er det vigtigt at trække vejret og vente på voksentid og endda udvise nysgerrighed i form af: “Hvorfor mon det smuttede?“.

Som ekstramor tager vi det ofte meget personligt, når principperne ikke overholdes. Det handler sjældent personligt om os. Det handler om ham, vi elsker, og hans barn.

Hav tålmodighed, og tag den diskussion, der opstår, når barnet er uden for hørevidde. Og ja, det kan være svært at vente. Men ligesom du forventer, at dit ekstrabarn kan vente på tur, er du også nødt til selv at gøre det.
Så altså:
Afsæt tid med din partner, og skriv de 5-7 familieprincipper, der gælder hos jer, ned, og fortæl barnet/børnene om dem. Er ekstrabørnene store nok, er det oplagt også at involvere dem i processen. Spørg hvilke principper, de synes, der kunne være rare at have.

Familieprincipper gør det lettere for alle (ikke mindst dig selv) i den sammenbragte familie

Kærligst og god fornøjelse
Janne

Familierådgiver Janne Førgaard

 

 

Familierådgiver Janne Leth Førgaard

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du det kontroltab det er at være ekstramor

 Få overblik over hvad du må som ekstramor

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail