fbpx

Flytter de ekstrabørn mon aldrig hjemmefra?

Når det har set sortest ud har tanken om, at de jo flytter hjemmefra holdt mig oppe…

Sådan skrev en frustreret ekstramor til mig.

Det er ikke, fordi jeg ikke kan følge hendes tankegang. Det kan jeg for så vidt godt. Men sagen er den, at det kan være nogle meget lange (og konfliktfyldte) år at kæmpe sig igennem. Selv når ekstrabørnene flytter hjemmefra, er det ikke ensbetydende med, at alting bliver guld og grønne skove. Der skal mere til.

I Danmark flytter pigerne hjemmefra før drengene. Gennemsnitsalderen er 21 år. Det er den næstlaveste alder i Europa, kun slået af de svenske unge. Kilde: Finans Danmark (marts 2018).

Den frustrerede ekstramor skrev videre:
Nu er sagen bare den, at mine ekstrabørn på 21 og 23 år ikke udviser nogen tegn på at flytte. Hvad skal jeg så gøre?

Det er skisme et relevant og komplekst spørgsmål.

Ifølge statistikken skulle de jo være flyttet hjemmefra. Forestil dig lige, at du de sidste 5-6 år har gået og ventet på, at dine ekstrabørn ville fylde 21 år, så de nåede flytte-alderen.

Så bliver dit ældste ekstrabarn 21 år.

22 år.

23 år og stadig ingen tegn på at ville flytte.

Dit yngste ekstrabarn bliver 21 år. Heller ingen tegn på flytning her. Forestil dig lige et øjeblik, hvordan det føles…

Den situation er præcis årsagen til, at jeg anbefaler, at du som ekstramor får dig et Ekstramor Mindset. Et Ekstramor Mindset er en tilgang og tankegang, der gør det meget nemmere at navigere i en sammenbragt familie, hvor der er så mange faktorer, der er ude af dine hænder. Med et Ekstramor Mindset har du nemlig fat i den lange ende, fordi du tager et ansvar.

Når du lader det være op til andre, eksempelvis ekstrabørnene, hvordan du har det, så har de – og andre ydre faktorer – magten over dig, dine tanker og følelser. Det er en skidt situation at være i. Derfor anbefaler jeg altid, at du kigger virkeligheden dybt i øjnene, forholder dig til den, uanset hvor naller den gør. Og opererer herudfra. Alt andet bliver for meget håbefuld venten på noget, der måske eller måske ikke kommer til at ske.

Tag nu Tina, en ekstramor til to store teenagere. Tina er også selv mor til to fra et tidligere forhold, men de er flyttet hjemmefra. Hun følte sig, som en arbejdshest, fordi hun knoklede løs med oprydning, rengøring, madlavning og havearbejde, alt imens husets to store teenagere (og mand) nød godt af hendes indsats.

Da jeg spurgte Tina, om hun havde snakket med sin mand og sine ekstrabørn om arbejdsfordelingen kiggede hun i første omgang på mig, som var jeg faldet ned fra månen…

Er du tosset, Janne? Så bliver de da sure, hvis de sådan skal til og i gang…?

Tina og jeg snakkede videre om familieprincipper og familieværdier. Den snak og øvelse tog hun med sig hjem til familien. Det afstedkom en hård, men nødvendig snak om opgavefordeling. Som Tina følte sig klar til at tage, fordi vi havde været omkring den inden da. Så nu har Tina faktisk også tid til at sidde og nyde en kop kaffe i forårssolen.

Konflikter kan ikke undgås. De kan højst udskydes, men ikke undgås. Konflikter ér en uundgåelig del af livet, uanset hvilken familiekonstellation, du lever i. Faktisk har konflikter det med at blive større, jo længere du skubber dem foran dig.

Hvis du lige nu skubber en uundgåelig konflikt foran dig.

Så stop op.

Træk vejret.

Beslut dig for, hvornår du vil tage fat i konflikten. Ikke om. Men hvornår.

For den frustrerede ekstramor, der skrev til mig, blev det til en snak om opgavefordeling. I hvert fald indtil ekstrabørnene flytter hjemmefra.

Rådgivning til ekstramødre og sammenbragte familier

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du egne og andres forventninger til dig som ekstramor

Sådan får du din partner på banen uden (for mange) konflikter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail