fbpx

 

Undgå hans eks bliver et problem i jeres parforhold

En af de absolut største diskussions-emner i mange sammenbragte familier er mandens eks, barnets mor. En kvinde, du bliver nødt til at have et forhold til, uanset om du har lyst til det eller ej – og uanset, hvad du synes om hende.

De kommende uger sætter jeg fokus på barnets mor, mandens eks. I dag starter vi med at kigge på, hvordan du undgår, at hun bliver en kilde til evige diskussioner, endeløse skænderier og problemer i dit parforhold.

Først er du nødt til at komme overens med, at hun er kommet for at blive. Og ja, det er frustrerende, at du konstant skal have hans fortid sprayet op i ansigtet. Men hun er hans barns mor og derfor en utrolig vigtig del af hans liv også.

Han er (forhåbentlig) fuldstændig færdig med hende som en romantisk, kærlig og sexuel relation. MEN det er i hans (og din) interesse at opretholde en god generel relation til hende, fordi når hun har det godt, har barnet det (sandsynligvis) også godt.

Hvis vi et øjeblik legede med tanken om, at hun ikke fandtes, så ville barnet opholde sig hos sin far 24/7. Det ville betyde, at I, så godt som aldrig, var alene. (Det er virkeligheden for nogle ekstramødre).

Så derfor:
Hans eks er vigtig for barnet
Hans eks er vigtig for ham på grund af barnet.

Længere er den egentlig ikke.

Men ja, det føles unaturligt, at en anden kvinde fra fortiden er med til at udstikke ordrer og retningslinjer for din fremtid. Enig. Blot er det dit ansvar at finde fred med det, ellers bliver det meget vanskeligt for dig at trives i den sammenbragte familie. Netop det at trives i den sammenbragte familie er det jeg dagligt hjælper ekstramødre med og har gjort siden 2011.

Men lad os komme i gang med at kigge på, hvordan du og I undgår, at hans eks bliver et problem i jeres parforhold.

uoverensstemmelser i parforholdet

 

 

 

 

 

Vær nysgerrig på, hvorfor han ikke siger fra

Mit bud er, at du ikke føler, han siger nok fra overfor hende. Hun får for stor magt over ham og jeres liv. Det føles som om hun bestemmer og udstikker ordrer.

Et eksempel:
Når hun spørger, om I kan bytte dage, finder I som regel altid en løsning på det. Når I så gerne vil bytte nogle dage, er det sjældent muligt. Eller hvis det lykkes er det ofte med møje og besvær og følelsen af, at så skylder I hende noget til gengæld.

Hvorfor siger han ikke bare til hende;

VI kommer dig i møde stort set hver gang. Kan du ikke bare, denne ene gang, hjælpe os uden at gøre et stort nummer ud af det?

Eller

Jeg behøver ikke alle dine forklaringer og undskyldninger. Jeg skal bare bruge et ja eller nej. Så hvad bliver det?

Det gør han sandsynligvis ikke, fordi han er bange for, at det går ud over barnet. At hun kan finde på at sige til barnet:
Din far gider ikke ha’ dig, fordi han skal til fest…

Mit råd er:
I stedet for at dømme ham, så spørg. Kærligt. Nysgerrigt. Oprigtigt. Undrende.

 

Fokuser på det I kan være sammen om i forhold til hans eks i stedet for det, der skiller jer

Når du fokuserer på det, I kan være sammen om i forhold til hans eks, styrker det jeres sammenhold og følelse af at være et team i stedet for, at hun er en kile imellem jer. De ting, der irriterer dig, irriterer sikkert også ham, men fordi du bringer dem op, vil han opleve, at du anklager ham for ikke at gøre det godt nok, og han vil flytte fokus fra irritationen over hendes adfærd over til dig i stedet for.

Det du kan gøre er præcis, som jeg skrev i mit råd ovenfor:

Gå nysgerrigt, undersøgende og undrende til værks.

Interesser dig for, hvorfor det mon er sådan?

På den måde kan I være sammen om, hvorfor det er sådan i stedet for at skændes om det.

Stil spørgsmål.
Lad være med at konkludere på hans vegne.
Spørg og udvis en oprigtig interesse i svaret.

Det kunne lyde sådan her:

  • Jeg har lagt mærke til, at du sjældent siger nej til [indsæt barnets mors navn]… – hvordan kan det mon være?
  • Jeg undrer mig over, at [indsæt barnets mors navn] taler/skriver så grimt til dig og tænker på, hvordan det mon er for dig?
  • Jeg har tænkt over, hvorfor [indsæt barnets mors navn] blander sig i tingene herhjemme hos os – hvad synes du egentlig om det?

På den måde kan han bedre mærke, hvordan det reelt er for ham i stedet for at være en lus mellem to negle. Barnets mor er ikke tilfreds. Du er ikke tilfreds.

Han gør det afgjort, så godt han kan, men sidder med følelsen af ikke at gøre det godt nok, uanset hvor umage han gør sig.

ekstramor tegning

 

 

 

 

 

 

[Tegningen er lavet af Grafisk Facilitator Tine Faurby, Koncentrat Kommunikation]

 

Hold fokus på din egen andel, ikke hans.

[Den kan du alligevel ikke råde over, hvor end du gerne ville..]

Der var utvivlsomt nogle ting, der ville blive meget lettere for dig, hvis han håndterede det på en anden måde, det er jeg slet ikke i tvivl om. Der var også ting, der ville blive meget lettere, hvis barnets mor gjorde nogle ting anderledes.
Noget andet ville også blive nemmere, hvis dit ekstrabarn ændrede på nogle ting.
Alt det er vi helt enige om.

Men det er dybt uinteressant.
Jo, den er god nok. Det er dybt uinteressant.

Det, der er interessant, er de ting, du reelt kan gøre noget ved. Med andre ord hold fokus på din egen andel.

Hvordan går du til det?
Hvad kan du gøre?

Det er altid lettere at gøre sig klog på, hvad andre burde, skulle og kunne gøre. Nogle gange tilbyder vi endda den “udstrakte service” at komme med uopfordrede – og ofte uvelkomne – råd.

Der er 2 årsager til, det er uklogt at fokusere på, hvad andre burde:

1) Du kan ikke råde over andre. Ergo kommer det ikke til at ændre en sk*d.
2) Du umyndiggør dig selv – fordi du gør dig til et offer for omstændighederne.

Vel er det da irriterende, at hans fortid bliver retningsgivende for din fremtid. Men hey – det er din præmis. Den står ikke til at ændre. Få det bedste ud af den. Ellers ender du med at blive hende den sure.

Jeg anbefaler altid, at du holder dit fokus på din egen halvdel og arbejder målrettet på, at det bliver en halvdel, der er rar at være på. Det er heldigvis fuldstændig op til dig. Uanset hvordan andre opfører sig. Hvis du synes, det lyder for svært alene, så lad os tage en snak. Det er det, jeg hjælper ekstramødre med og har gjort siden 2011.

 

Det ryger lige i filteret

Du kender sikkert udtrykket “Vælg dine kampe med omhu”? Det kan der helt afgjort være noget klogt i, for hvis du skulle gå ind i alle de kampe eller udfordringer, du kommer ud for i livet, får du absurd travlt og bliver fuldstændig udmattet.

Til at vælge din kampe har du brug for et “filter”, der sorterer, hvad der er værd at gå ind i og hvad der muligvis giver mere mening at lade fare.

I praksis betyder det, at du lige kører udfordringen igennem dit filter og ser, om den kan blive der, eller om den ikke kan.

Mit råd er: Send lige udfordringen en tur i filteret.

 

Undgå at hans eks bliver et problem i jeres parforhold – opsummeret

Hvis du tænker rationelt over det, er det jo aldeles meningsløst, at hans fortid bliver et (dagligt) problem i dit parforhold. Find et sted i dig, hvor barnets mor kan “bo” så neutralt som muligt. Det kan du blandt andet gøre ved at

Være nysgerrig på, hvorfor ham du elsker ikke siger fra overfor hende
– Hvad er der mon på spil for ham?

Fokusere på de ting I kan være sammen om i relation til hans eks i stedet for det, der skiller jer
– Hvordan er det egentlig for ham?

Hold fokus på din egen andel, ikke hans
– Hvad kan du reelt gøre noget ved, start der

Det ryger lige i filteret
– Vælg din kampe med omhu. Nogle gange er det bedre for alle, at du ikke siger noget.

Vil du løbende modtage ideer, input og inspiration til at skabe balance i din ekstramor-rolle, så tilmeld dig mit nyhedsbrev herunder. Herefter lander det hele direkte i din indbakke uden du behøver at gøre mere. Det det for meget kan du et klik, fravælge det igen.

ekstramor Janne Førgaard

Kærligst
Janne

 

Rådgivning til ekstramødre og sammenbragte familier

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du egne og andres forventninger til dig som ekstramor

Sådan får du din partner på banen uden (for mange) konflikter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail