fbpx

 

Når eksen er din diametrale modsætning

En ting er, at hun er der. Men hvad gør du, når hun på alle parametre er din diametrale modsætning.
I er som nat og dag. Totalt forskellige. Selv når du prøver hårdt, forstår du ikke hendes udgangspunkt, adfærd eller tilgang.

Hæng i, jeg kommer med mit bud på, hvad du kan gøre, men jeg starter lige et andet sted.

 

Hun er et spøgelse – usynligt tilstede over alt.

Du ved godt, at du ikke er hans første kæreste. Selvfølgelig er du ikke det.  Men at blive mindet dagligt om hans fortid kræver lidt af dig. For ikke at sige en del.

Mit bedste råd er at slutte fred med, at hans fortid er en del af din fremtid og ikke mindst det faktum, at hans barns mor nu er en vigtig del af dit liv. Hun er lidt som et spøgelse, der er usynligt til stede i dit og jeres liv. Nogle gange tydeligere end andre.

Slut fred med hende i dit hoved, ellers risikerer du, at hun hjemsøger dig nat og dag. Og det vil ikke være befordrende for dig, din trivsel eller parforholdet.

Hvorfor skal du slutte fred med hende i dit hoved, tænker du måske?

Det skal du gøre først og fremmest for din egen skyld, for ellers vil dine eks-tanker drive dig til vanvid. Men også af respekt for dit parforhold og ikke mindst dit ekstrabarn. Når eksen “bor” et neutralt sted i dig er der så mange ting, der bliver rarere og nemmere for dig. Ikke mindst relationen til dit ekstrabarn.

 

Med dine værdier skaber du et stærkt fundament at stå på

En af de ting, der måske hjemsøger dig, er de værdier andre har defineret før dig, som du nu er del af, fordi du træder ind i familie, der allerede er skabt.

Selv om de værdier er defineret af nogle andre og fungerede for dem, er det ikke ensbetydende med, at de fungerer for dig. Jeg foreslår derfor, at du afsætter tid – og energi – til at mærke efter, hvilke værdier der er vigtige for dig som menneske og som ekstramor.

Hvad er kardinalpunkter?
Hvad er mindre vigtigt?
Hvad vil du gå på kompromis med uden at føle, at du mister dig selv?
Hvad vil du ikke gå på kompromis med uden at føle, at du går i stykker?

Kort sagt mærk efter, hvad der er vigtigt for dig, sådan så de værdier bliver det fyrtårn, der lyser din vej op. Du er naturligvis også nødt til at involvere din partner i dine værdier på et tidspunkt, så I sammen finder jeres fælles værdier, der skal skabe det fundament jeres parforhold bygger på. Men først er du nødt til at vide, hvilke værdier der er dine og stå stærkt i dem.  For der vil opstå mange situationer, hvor dine værdier bliver udfordret eller undermineret af andre.

 

Sig fra – også selv om det ikke “hjælper”

Som ekstramor kommer der masser af situationer, som du bliver nødt til at bide i dig.
Kameler, du bliver nødt til at sluge.
Kompromisser, du bliver nødt til at indgå.

MEN, for der er et stort fedt men. Det er ikke ensbetydende med, at du ikke skal eller må sige fra. Selvfølgelig skal og må du sige fra. Blot er det ikke sikkert, det ændrer eller hjælper på den uønskede situation. Men det hjælper helt afgjort på din selvfølelse at sige fra og at stå op for dig selv.

Sig fra.
Sig til.
Sig noget.

Fordi du er ekstramor og lidt ude i periferien er det ikke ensbetydende med, at din stemme ikke må bruges.

 

Sørg for, at der er tid til dig.

Netop det at være lidt til overs eller overflødig om du vil, er en af de ekstramor-følelser, der gnaver lidt i selvværdet. Det tror jeg ikke, du og jeg kan ændre på, men det, du kan ændre på, er at lægge et lille pusterum ind i hverdagen. Et Frirum til dig selv i form af tid til dig selv.

Tid, der kun er til dig.
Tid til dig selv.
Tid på dine præmisser
Tid hvor du kan gøre lige det, du har lyst til – kun for din egen skyld.

 

Få dig et netværk af ligesindede

Med mindre dine veninder selv lever i en sammenbragt familie, så forstår de dig helt afgjort ikke. Hvis du ikke selv “står med hånden på kogepladen”, kan du ikke sætte dig ind i, hvordan det er at leve i en sammenbragt familie og hvor mange følelser, det afstedkommer.

Bare fordi du lever i en sammenbragt familie er der naturligvis heller ikke tale om en “one size fits all”. Sammenbragte familier er lige så forskellige som førstegangsfamilier, men har dog nogle overordnede udfordringer til fælles. Og det er dem, du selv skal være en del af for at forstå.

Du kan naturligvis altid tale med din partner om det, det anbefaler jeg bestemt også, du gør. Her skal du holde tunge lige i munden, netop fordi der er så mange følelser i spil, kan du let komme til at trykke på et ømt punkt, og inden du får set dig om, løber samtalen helt af sporet. Det er blandt andet derfor, jeg tilbyder rådgivning til par i sammenbragte familier, sådan så I sammen kan snakke om de ting, der er svære – på en konstruktiv måde.

Sørg for at få et netværk af ligesindede.
Det er så rart at snakke med nogle, der forstår, hvordan det er at være dig.
Nogle, der forstår dine følelser, som du selv endda nogle gange har svært ved. Og det forskrækker dig sikkert også lidt.

Kender du ikke nogen, som dig, der lever i en sammenbragt familie er det selvfølgelig ikke lige muligt at skabe et netværk fra den ene dag til den anden. Lad os starte med at tage en afklarende snak, du og jeg. En snak om, hvordan du har det og om mine personlige rådgivningsforløb er noget for dig. Udover personlig rådgivning og sparring fra mig, har jeg en række andre muligheder, jeg gerne vil fortælle dig om.

Den afklarende snak er gratis og uforpligtende. Du kan booke din tid lige her. Er der ingen tider, der passer, så skriv endelig til mig, så finder vi en. Jeg vil gerne høre, hvordan du har det. Ingen ekstramor skal gå rundt og føle sig alene med ondt i maven, hvis det stod til mig.

 

Når hans eks er din diametrale modsætning, slutter du fred med det.

Uanset hvor forskellige dit ekstrabarns mor og du er, og uanset hvor irriterende, du måtte synes, hun er, så er hun en vigtig person i det persongalleri, der er dit. Af den grund anbefaler jeg altid, at du slutter fred med hende og med det faktum, at hun er en vigtig del af dit liv.

Du kan bevidst vælge at acceptere hende uden at være enig i en eneste ting, hun siger eller gør.
Du kan kan vælge at acceptere hende, selvom du overhovedet ikke forstår en eneste af hendes handlinger.

At acceptere en person eller en handling er ikke ensbetydende med, at du er enig eller forstår. Accept er bare accept. Hvis accept er et lidt for stærkt ord for dig, kan det måske være, at det klinger bedre for dig at affinde dig med hende.

[Affinde sig: opgive tanken om at noget kan blive anderledes, for i stedet at acceptere det som det er. Kilde Den Danske ordbog]

Accepten sætter dig fri.
Fri til at leve det liv, der er dit.
Til at hun med-eksisterer i din periferi uden at påvirke dig eller dit parforhold.

Når hans eks er din diametrale modsætning, så kan du vælge at acceptere, at det er sådan det er.

Kærligst
Janne

når ekskonen er en modsætning til dig

 

*******

 

PS: Det er ikke meningen, du skal have ondt i maven. Lad os tage en snak

Er du så voldsomt udfordret af din rolle som ekstramor, at du næsten ikke længere kan kende dig selv, så anbefaler jeg virkelig, at du booker en afklarende samtale. Det er virkelig ikke meningen, at du skal gå rundt og have det så dårligt. Jeg vil gerne hjælpe dig med at finde dig til rette i den sammenbragte familie.  Book en tid til en afklarende samtale med det samme ved at klikke her. Er der ingen tider, der passer, så skriv endelig til mig på janne@ekstramor.dk, så finder vi en tid.

*******

 

Rådgivning til ekstramødre og sammenbragte familier

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du egne og andres forventninger til dig som ekstramor

Sådan får du din partner på banen uden (for mange) konflikter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail