fbpx

For mange sammenbragte familier er julen en svær tid af flere årsager. Dels fordi der er så mange hensyn at tage, dels på grund af de iboende interessekonflikter mellem de involverede parter og sidst, men ikke mindst, alle forventningerne.

#1 Afstem forventninger i så god tid, som det er muligt
Julen er forventningernes højtid og med et forventningsbarometer spændt til bristepunktet, er det en rigtig god ide at afstemme roller og regler, inden det ender i kaos. De voksne, der bor sammen kan derfor med stor fordel afstemme og justere forventninger indbyrdes og inkludere børnene i det omfang, det er relevant. Hvordan ser det ud med børnenes sengetider i julen, mængden af børnenes gaver og guf og ikke mindst er der noget alenetid til de voksne.

#2 Lær at spotte det, der er uden for din kontrol
De ting, der er uden for vores kontrol, har vi ingen magt over. Derfor er det helt nytteløst at bruge energi på at ærgre sig over det. Alligevel bruger masser af mennesker uendeligt meget tid og energi på ting, de ikke kan influere på. Eksempelvis hvordan din eller din partners eks opfører sig. Det er helt og aldeles uden for din kontrol. Derfor kan du ikke gøre noget ved. Giv slip på dem i tankerne og accepter, at de er, som de er. Også selv om det strider imod alt, hvad du er og tror på.

#3 Vær nysgerrig i stedet for dømmende
Spørg dig selv, om andre gør tingene for at genere dig personligt eller hvad er egentlig årsagen til, at de handler, som de gør? Ofte drejer det sig nemlig slet ikke om dig. Leg detektiv for en dag og stil spørgsmål i stedet for at konkludere på forhånd. Spørg dig selv ’hvad er det gode, der kommer ud af det her?’ Brug de uhensigtsmæssige situationer du havner i til selv at blive tydeligere i din kommunikation, herunder til at sige fra.

#4 Accepter, at I ser (meget) forskelligt på tingene
Mange, hvis ikke alle konflikter kan undgås, hvis vi ville acceptere, at andre har en anden mening end os. Konflikter opstår, når vi forsøger at presse, true, eller manipulere andre til at se tingene fra vores side. Accepter, at I ser forskelligt på tingene. For din modpart ser verden ud på en måde. For dig ser den ud på en anden måde. Og det er ok. At du accepterer, de ser tingene anderledes betyder ikke, at du er enig. Det betyder, at du holder op med at bruge energi på at overbevise andre om noget, de alligevel ikke vil tro på. Og du får ro.

#5 Giv slip
Hvis du har svært ved at slippe en bestemt situation i fortiden eller hvis du synes, at nogen bør være på en bestemt måde, så kan du med meget stor fordel bruge det at give slip. Sig ’Jeg giver slip påindsæt selv situation eller person’. Sig det så tilpas mange gange, at du kan mærke en forskel, når du tænker på situationen eller personen.

Julen er hjerternes fest, siges der. Måske kan det være en hjælp at tænke på, at alle gør det, så godt de kan, der hvor de nu er.

Uanset hvordan andre opfører sig, hvilke planer, der bliver ændret, aftaler der bliver annulleret, kan du vælge at have en rigtig glædelig jul. Valget er dit. Ja, det er nemmere, når tingene er, som de er aftalt og planlagt til at være. Men du har et valg.

Hvilken jul vælger du?

Rådgivning til ekstramødre og sammenbragte familier

Få mine tips og værktøjer, der gør det lettere at være ekstramor allerede i dag

Sådan vinker du farvel til skyld, skam og dårlig samvittighed

Sådan håndterer du egne og andres forventninger til dig som ekstramor

Sådan får du din partner på banen uden (for mange) konflikter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så lander værktøjerne automatisk i din indbakke
Det koster blot din e-mail - herefter modtager du løbende inspirationsmails og tilbud

Tak - Tjek venligst din e-mail